Kurirske službe po Sloveniji

by , under Podjetništvo

Včasih pri dostavi pošiljk nismo imeli kaj velike izbire, saj nam je bila na voljo zgolj klasična pošta. Ta je bila edina kurirska služba na področju države. Z odprtjem našega trga tako zasebnikom kot tujcem, so se pri nas začele pojavljati druge kurirske službe, prav tako pa so na naš trg prišli velikani iz tujine, ki so pričeli skrbeti predvsem za hitro dostavo pošiljk v Evropo in širom sveta. Najhitreje se je pri nas prijel DHL, kar je povsem enostavno razumeti – nenazadnje gre za podjetje, ki spada pod nemško pošto, zato se je pri nas uveljavilo nekoliko lažje kot globalna kurirska podjetja iz drugih držav.

Novonastale kurirske službe po Sloveniji pa večinoma niso delovale na globalnem trgu. Bolj kot ne so skrbele za dostavo po Sloveniji – izkazalo se je namreč, da je hitra pošta dejavnost, po kateri je zaradi nastajanja velikega števila novih, zasebnih podjetij, veliko povpraševanja. Manjša zasebna podjetja in samostojni podjetniki si namreč za potrebe občasne dostave pošiljk niso mogli privoščiti zaposliti šoferja in kupiti dostavnega vozila – so pa za dostavo svojih proizvodov vseeno potrebovala zanesljivo dostavo. Dostavo, ki je hkrati tudi hitra, prilagodljiva, pobere pošiljko pri podjetju in jo hitro dostavi na dogovorjen naslov – in to za primerno ceno.

Tako za potrebe pošiljanja pošiljk končnim kupcem kot za pošiljke med različnimi podjetji in institucijami, se je uporaba manjših, pogosto lokalno delujočih hitrih pošt izkazala za precej učinkovito. Kurir, ki iz enega dela prestolnice na kolesu ali mopedu pošiljko prenese naravnost v drugi del mesta, ne da bi pri tem pošiljko najprej odložil v zbirnem mestu, kjer bi jo čakalo sortiranje in šele nato dostava, je namreč lahko pogosto neprecenljiv. Ne le, da poskrbi, da je pošiljka dostavljena, temveč je ta dostava tudi resnično hitra – kar za našo klasično pošto dejansko ne moremo trditi – ta pošiljke preko celega dneva zbira (dostaviti jih morate sami), nato odpelje v sortirni center, tam razporedi, in šele naslednjega dne dostavi. Pa še to ne nujno zjutraj, saj zna marsikdo povedati, da pri njemu poštar nosi šele popoldne. Nič čudnega torej, da so kurirske službe pri nas še kako dobrodošle.

Leave a Reply